Det er ikke helt indlysende, hvorfor titlen er ’16 tømmermænd’. Romanen løber over 16 dage, men af tømmermænd er der tilsyneladende mange flere.

Marc er musiker i fyrrene, far til to drenge og lykkeligt gift, bortset fra at det er han til sin egen overraskelse slet ikke alligevel. Hans kone vil skilles for at være sammen med den mand, hun har bedraget Marc med de seneste seks måneder. Marc føler sig snydt og forurettet, men selv som sympatiserende læser er det vanskeligt at tage ham helt alvorlig: Parret mødes hos en terapeut, Marc har i smug kastet op terapeutens skrivebordsskuffe inden mødet, og hans præmiereplik til Mia, der er snart er hans ekskone, er netop af en type der kan få enhver kvinde til at løbe skrigende væk:

Jeg er bare så pissebange for, at hun … Jeg vender mig mod Mia. – For at du smider noget dybt og kostbart på bålet for et eller andet Femina-inspireret selvrealiseringsflip …

Måske kan man godt forstå Mia. Det kniber mere med at forstå Marc. Skilsmissen bliver en realitet, og Marc forsøger at drukne sorgen i sprit og kvinder – begge dele i store mængder. Han roder en del rundt i sine erotiske eskapader, men så har han Linda, musikerkollegaen, til at bringe sig tilbage på sporet.

Marc gør en indsats for at være ædru, når han har sine drenge, men ellers ser det ud til, at han er havnet på en glidebane. Måske redder musikken ham.

Sprog og tempo er helt fint, og der er glimt af humor og en del sex. Stilen minder lidt om serien ‘Manden med de gyldne ører’. Men altså, en 16 dage lang druktur? Muligvis er målgruppen mænd med midtvejskrise. Det vil give mening.

16 tømmermænd

Marcus Winther-John

288 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby