13 historier lyder jo meget uskyldigt, men man skal ikke tage fejl. Det er virkeligt gysere af modellen tages-ikke-før-sengetid.

Hovedpersonerne i historierne er børn eller teenagere. Der er den udsatte pige i klassen der lærer at hævne sig, og pigen der elsker katte, men ender med at ønske sig en stor ulvehund. Der er også nogen der nærmer sig farlige områder med rygter om børn der er forsvundet, og så skal det jo gå galt.

Nogle typer gys er ikke helt ukendte, blandt andet takket være Roald Dahl og Hitchcock. Men her er også et sygt gys om en cykel med en egen personlighed. En personlighed der invaderer den unge mand der forsøger at stjæle cyklen for at kommer hurtigere hjem – midt om natten, hvor de mest uhyggelige scener altid finder sted. Det bliver en kamp, cyklen vælter og han kommer til skade. Alligevel prøver han igen. Og kører galt igen. Så når han frem til togskinnerne, og så ved han pludselig, hvordan han får nakket den elendige cykel.

Så er der novellen Pansermalle, om en dreng der er blevet syg, og om hans mor. Det er en besynderlig sygdom, drengen bliver mindre, han kan ikke tåle hund, men som moren nævner, så er problemet med udgifterne til medicinen forsvundet. Noget er forkert, og til sidst får den naive drengestemme fortalt, hvad det er der er så fortvivlende, sindssygt forkert.

Ny i gysersammenhæng er også en novelle som Tandfeen tryller. Thomas er den type storebror der driller sin lillesøster ved at røbe, at julemanden ikke eksisterer, at mor og far er påskeharen. Lillesøster bliver lige ulykkelig hver gang en af hendes fantasifigurer bliver aflivet, men da Thomas forsøger at afsløre tandfeen, får han en ubehagelig overraskelse.

13 historier har både traditionelle og helt nye typer af gys. Måske bliver det en smule mere uhyggeligt af, at hovedpersonerne er unge og nogle af dem ret tillidsfulde. God underholdning for gysernydere.

Jakob G. Madsen

13 historier

Illustreret af Mia Marie Overgaard

168 sider

Vild Maskine

Udgivet: Maj 2018

Birte Strandby