Begavet, sproglig overlegen og flittig er nogle af de adjektiver man kan hæfte på Stephen King og hans litterære produktion. Mere end 70 romaner og novellesamlinger har han på samvittigheden, og han holder aldrig op med at fascinere, fra den første gyser ‘Carrie‘ over ‘The Green Mile‘ til ‘11.22.63‘, sidstnævnte om hvordan verden kunne have set ud, hvis vi havde kunnet ændre historien.

Den 22. november 1963 blev John F. Kennedy skudt. Ændrede det historiens gang? Det er i hvert fald Als overbevisning. Al ejer Al’s Diner, og han er døende. Før han dør har han et projekt, han gerne vil videregive. Derfor kontakter han en af sine kunder, Frank Epping, collegelærer, fraskilt. Til Frank fortæller han, at han har adgang til et ‘kaninhul’, en tunnel til fortiden. Frank afprøver tunnellen og befinder sig i 1958. Han er væk i nogle timer, men da han kommer tilbage, er der kun gået to minutter. Altid kun to minutter uanset hvor lang tiden opleves i 1958. Og han kan ændre på historien.

Als projekt er at forhindre drabet på J. F. Kennedy. Frank har sit eget projekt, en af hans gamle elever har oplevet sin mor og søskende blive brutalt dræbt af familiens far. Det vil Frank gerne ændre på, så han tager tilbage, men det er ikke helt så enkelt, og selv når det lykkes, er der ikke garanteret happy ending.

Frank beslutter sig for at prøve igen, og denne gang vil han også tage sig af Lee Harvey Oswald. Alt er muligt, men der er omkostninger.

11.22.63 er spændende læsning, overbevisende karakterer, raffinerede detaljer – eksempelvis lever Frank i fortiden af at spille på udfaldet af forskellige sportsbegivenheder, det er jo let, når man kommer fra fremtiden.

Et andet eksempel er folks reaktioner, når han fremstiller sin 1958-personlighed i tilpasset tøj- og talestil, og en bemærkelsesværdig fin detalje kan opleves, da han på et tidspunkt scorer en bachelorgrad ved en multiple-choice test: What was Moby’ last name: Tom, Dick, Harry?

Stephen King

11.22.63

738 sider

Hodder & Stoughton

Udgivet: 2011

Birte Strandby