Merete van den Berg er tekstforfatter. Med bogen ”107 danske Pippi-piger” debuterer hun som forfatter og sætter spot på stærke kvindelige rollemodeller, så unge piger kan blive inspireret.

”107 danske Pippi-piger” dækker over 107 historiske og nulevende danske kvinder i et spændende miks af interesse- og arbejdsfelter. De omtalte kvinder repræsenterer b.la. forskellige former for videnskab, sportsgrene, politik, kunstformer og erhvervsliv.

Læseren kan se frem til at høre om kendte såvel som mere ukendte foregangskvinder og mønsterbrydere, der hver på deres måde har sat aftryk. Blandt de 107 Pippi-piger finder vi fx Birgitte Gøye, Emma Gad, Hanne Bech Hansen, Karen Blixen, Inge Genefke, Line Bonde, Mathilde Fibiger, Nadia Nadim, Anne Linnet og Inge Lehmann og mange, mange flere.

Hver har de på deres måde sat spor; været initiativrige, viljefaste, virksomme og uhyre modige. De har været tro mod sig selv og deres lyst til at ville noget helt bestemt. Bogen er derfor en hyldest til det at mærke sig selv, finde sin egen vej og stå ved det – og frem for alt at gøre det på sin egen måde. Den giver læseren mod og lyst til at tage sine drømme alvorligt. ”Når de kan, så kan jeg også!”.

Der er på rigtig mange måder tale om en dansk pendant til den roste og anerkendte ”Godnathistorier for rebelske piger – 100 fortællinger om 100 exceptionelle kvinder af Elena Farilli & Francesca Cavello. Opbygningen minder også om den med en side foto/illustration af hver kvinde og en side tekst, der er i korte træk fortæller om kvindens liv, baggrund og helt særlige præstation. Det er væsentligt at bemærke, at forfatteren har stort fokus på at formidle personens livssituation og det, der var/er årsag til at kvinden blev foregangskvinde – mere end egentlig at dykke ned i selve det felt, hvor hun har udmærket sig. Nogle vil måske savne at høre mere om det, som den enkelte kvinde er kendt for. Men her er det mindst lige så vigtigt at belyse hvorfor og hvordan, hun kom så vidt.

”107 danske Pippi-piger” er en vellykket samling biografiske fortællinger. Bogen henvender sig angiveligt til alle, men med “konfirmationsalderen” som kernemålgruppe. Her og der vil der være steder i teksten som de helt unge læsere formodentligt vil finde vanskeligt tilgængelige. Omvendt er det en bog, som både mor og far også vil nyde at læse – og få stort udbytte af. Det er inspirerende læsning og en vigtig påmindelse om, at med mod, vilje, udholdenhed og entusiasme kan man komme ufatteligt langt.

Pippi-piger findes i mange former! Hvor ér det herligt at se det skildret i bogen her. Jeg er vis på, at den vil bringe meget godt med sig, når vores unge mennesker læser den og får styrket deres tro på, at det nytter at kæmpe for det, man gerne vil. Det er livsbekræftende at læse om så mange kvindelige rollemodeller og dog vide, at der er endnu flere exceptionelle danske kvinder!

107 danske Pippi-piger

Forfatter: Merete van den Berg

Forlag: People’sPress

248 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 22. 3. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg