1001 arabiske ord er en indbydende bog, som man uværgerligt får lyst til at åbne.

Ordene er inddelt i grupper: kroppen, familien, følelser, parken, naturen, transport og illustreret med farverige billeder. Følelserne og handlinger (verber) er angivet med emojis, og en bedre piktogrambeskrivelse finder man næppe. Grupperingerne af ordene gør det nemt at slå op, selvom man enkelte steder kan komme lidt i tvivl, spisestue og kælder er eksempelvis illustreret som spisebestik og værktøj henholdsvis. Der er indeks både på dansk og arabisk.

I lighed med dansk har det arabiske alfabet 28 bogstaver. Det kompliceres af, at bogstaverne kan have forskelligt udseende på skrift, afhængigt at om de står i begyndelsen, midten eller slutningen af et ord. Også lydene kan være lidt af en udfordring, men det har 1001 arabiske ord afhjulpet ved at alle ordene er skrevet med dansk lydskrift bag i bogen, så man kan få den korrekte udtale. Det er især en hjælp, hvis man har lidt svært ved at skelne nogle bogstaver fra hinanden, og det kan man godt have i begyndelsen. Bag i bogen findes også læseregler, og er man uden arabiskkundskaber, er der en kort introduktion til sproget på side 79. Arabisktalende kan også sagtens bruge bogen, når de skal lære dansk men må undvære lydskriften der ville have været uforholdsmæssigt pladskrævende. I stedet kan man finde ordenes danske udtale på www.kitab.dk.

Udover de mange ord med billedrepræsentation er ugedage og måneder medtaget. Arabisk har få låneord. De er her erstattet af arabiske ord, skønt ord som eksempelvis bank og computer er almindelig brugt, også på arabisk.

Arabiske verber bøjes både i tal, person og køn, og de står her alle i 3. person ental, hankøn. Hvis man er dansker og ny udi det arabiske sprog, kan det give indtryk af, at alle verber begynder med samme bogstav, men det skyldes, at bøjningen i person påvirker verbets begyndelsesbogstav.

Det grafiske arbejde er udført med stil og præcision, og resultatet er en meget indbydende bog der forsyner læseren med et ordforråd der godt og vel dækker daglig tale og giver mulighed for og lyst til at se mere til det arabiske sprog – og det danske, hvis man er araber.

1001 arabiske ord kan nydes af både børn og voksne.

Ahmed Rahka

1001 arabiske ord

Grafisk designer: Sabrina Norlund Hansen

113 sider

www.kitab.dk

Udgivet: 2016

Birte Strandby