Get the Flash Player to see this rotator.
Anbefal denne side
Print denne side
Sitemap
Tilmeld nyhedsbrev
 
I Garudas Kløer
Forfatter: Maik Jensen
208 sider
Forlag: Mellemgaard
Udg.: 10.12.2010
 
I Garudas Kløerer 48-årige Maik Jensens forfatterdebut. Maik Jensen er uddannet i historie på Å.U.. Han arbejder fortrinsvis med thailandsk kulturhistorie og har rejst en hel del i Thailand, hvor over 90 % af romanens handling udspiller sig.
Romanens hovedperson, Jens Larsen, føler han har en temmelig intetsigende, dybt kedelig og muddertrist tilværelse. For et år siden har han været på ferie i Thailand. Som det ikke sjældent sker når mænd holder ferie alene i Thailand, har Jens også horet som et svin og forlystet sig med umådeholden druk og villige ludere i Bangkoks Red Light-district.
Efter hjemkomsten fra ferien er Jens ofte blevet hjemsøgt af en mystisk og uhyggelig drøm. En barpige, Sofia, som Jens havde tilbragt en aften og en halv nat sammen med dukker jævnligt op i hans drømmeverden, hvor hun indtrængende beder om hans hjælp. Efter et møde med en thailandsk sandsigerske beslutter Jens sig for igen at tage til Thailand, for at se om han kan finde frem til hvorfor Sofia så konstant og ihærdigt forstyrrer hans søvn.
I Bangkok finder Jens ud af at Sofia ikke længere arbejder i baren. Der er tilsyneladende ingen som ved, hvad der er blevet af pigen, men Jens' drømme bliver mere omfattende i Bangkok. Den mytologiske mangehovede slange Naga og den uhyggelige fuglemand/gud Garuda optræder i drømmene.
En anden pige fra samme bar, Lak, giver Jens et tip om Sofias mulige opholdssted, og sammen med Lak tager Jens til den lille ø Ko Samet. Men nu begynder det at gå helt galt. Lak dør da en stjålen bil torpederer den bus hun sidder i, en bus som Jens kun ved et tilfælde ikke også er passager i. Det ser ud til at Jens' hjælpeekspedition er temmelig meget farligere end han havde troet.
En tredie barpige, Nok, giver Jens flere oplysninger. Sofia er faldet i kløerne på en uhyggelig og samvittighedsløs bande, der driver SM-bordeller, hvor man mod passende betaling kan mishandle eller myrde pigerne som man lyster. Jens bliver overbevist om, at det er Sofias lillesøster han skal redde fra forbryderne - et ret så risikabelt foretagende, især når man ikke føler at der er nogen man kan stole på.
Udover den spændende thailandske lokalkolorit og thailandske ånder får vi et interessant billede af de thailandske glædespiger, der gerne giver deres krop i bytte for en tryg tilværelse. Den danske Jens og hans ædelmodige forsøg på at hjælpe en kvinde i nød begynder at falde lidt sammen. Han forstår ikke Noks signaler, og Nok forstår ikke hans. Kulturkløften bliver bredere og bredere.
I Garudas Kløer er en elementær spændende og ganske usædvanlig roman. Den udvikler sig ganske anderledes end man forestiller sig undervejs, og den godt gennemtænkte slutning er temmelig overraskende. Den ligger bestemt ikke lige for, men den er alligevel godt i tråd med bogens psykologi.
Godt gået.
Jan Vandall  
 
 
Webbureauet Krogstrup & Hede